Stichting-Administratiekantoor – STAK | een voorbeeld

Een STAK? Wat is dat eigenlijk precies?

STAK? Al sinds mijn 18e ben ik al ondernemer. Om zakelijk en privé gescheiden te houden heb ik uiteraard altijd met BV’s gewerkt.

Al mijn ondernemingservaring en mijn after-corona motivatie wil ik gebruiken om een degelijk en rendabel bedrijf op te zetten. Een bedrijf met een solide bodem en volledig future-proof. Al mijn spaargeld gaat hierin geïnvesteerd worden.

Married, with children

Het wordt overigens geen schoenenwinkel, maar wel een bedrijf dat ik ga opzetten om ervoor te zorgen dat mijn kinderen in de toekomst nooit enig financieel probleem zullen ervaren. Ik wil dat zij corona-proof kunnen leven. Zij moeten kunnen keven van de vruchten van het bedrijf.

Aandelen bij de kinderen, management bij mij

Mijn kinderen studeren en willen allemaal een vaste baan bij gevestigde bedrijven. Ik kan ze geen ongelijk geven. Ik wil ze daarom niet vermoeien met de business zelf. Dat in mijn pakkie-an.

Lang verhaal kort:

De notaris heeft voor mij een speciaal soort stichting opgericht, een ‘stichting-administratiekantoor’. Dit is geen administratiekantoor dat boekhoudingen voor bedrijven doet hoor. Nee, deze stichting-administratiekantoor, ook wel STAK genoemd, gaat de aandelen ‘administreren’ van de BV, van het nieuwe bedrijf dat ik ga opzetten.

Het werkt als volgt:

  • mijn stichting (STAK), daarvan ben ik zelf de voorzitter, de bestuurder. Ik ben de enige die beslissingen neemt voor de stichting.
  • de stichting gaat mijn nieuwe bedrijf (BV) oprichten. Ik richt de BV dus niet in privé op.
  • de stichting wordt daarom de enige aandeelhouder van mijn nieuwe bedrijf.
  • mijn nieuwe bedrijf heeft 100 aandelen die allemaal dus van de stichting zijn.

Nu gaat er iets heel bijzonders gebeuren.

De stichting-administratiekantoor heeft nu alle aandelen van mijn nieuwe bedrijf.
Van elk aandeel geeft de stichting een certificaat uit.
De stichting heeft dus 100 certificaten (van die aandelen).
Deze 100 certificaten gaat de stichting aan mijn familieleden (of aan wie ik wil) uitdelen.
Mijn 5 kinderen krijgen elk 20 certificaten. Zij zijn de certificaathouders.

Er is dus een verschil tussen de aandelen en de certificaten. Alle 100 aandelen zijn van de stichting, maar alle certificaten zijn van mijn kinderen.

Waarom is het interessant om eigenaar van certificaten te zijn?

Elk jaar heeft de BV een algemene aandeelhoudersvergadering. Als er dat afgelopen jaar een mooie winst is gemaakt door het bedrijf, kan er besloten worden om die winst of een deel daarvan uit te keren aan de certificaathouders.

Jaarlijkse uitkering aan mijn kinderen

Stel dat mijn nieuwe bedrijf een winst maakt van 200.000 euro.

Op de aandeelhoudersvergadering beslis ik als bestuurder van de stichting-administratiekantoor (de stichting is immers de aandeelhouder van mijn nieuwe bedrijf) om de helft van de winst, 100.000 euro dus, aan de certificaathouders uit te keren. Ieder kind krijgt van dus 20.000 euro dividend (winstdeling) uitgekeerd (onder inhouding van dividendbelasting uiteraard).

Belastingplanning

Zoals aangegeven heb ik voor deze STAK mogelijkheid gekozen om mijn kinderen een blijvende bron van inkomsten te geven.
Mocht er wat met mij gebeuren en ben ik er niet meer, dan valt mij bedrijf volledig buiten de erfenis. Ik was er immers geen eigenaar van, dat is en was de stichting en mijn kinderen zijn en blijven gewoon de certificaathouders en blijven elk jaar de dividenden gewoon ontvangen.

Wel moet ik voor het geval ik er niet meer zal zijn aangeven wie er dan de bestuurders van de STAK zullen worden. Daar ga ik nog eens goed over nadenken.

Family-Office

De STAK is hét instrument dat rijke families gebruiken om hun familievermogen efficiënt te beheren. Maar het is gewoon bruikbaar voor iedereen en voor elk bedrijf, voor elke BV.

Een BV oprichten