Een BV oprichten. Nu begrijp ik waarom.

Een BV oprichten? Ik ben ondernemer en goed in mijn vakgebied. Ik heb een eigen bedrijf opgezet en tot enkele maanden geleden liep dat goed. Dag en nacht was ik met mijn bedrijf bezig. Er was zoveel werk en goed personeel was alleen maar te krijgen door ze in vaste dienst te nemen en door mooie auto’s voor ze te leasen.

Ik heb ook een boekhouder die mij helpt met al dat papierwerk, dat dagelijks op je afkomt. De zaken liepen steeds beter en aan de boekhouder had ik al eens gevraagd of het misschien interessant zou zijn om van mijn bedrijf een BV te maken. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren?

“Belastingtechnisch …” zei de boekhouder, “belastingtechnisch is het veel beter om een eenmanszaak te zijn.” Hij had het er ook over, dat je als je een BV hebt, je als directeur van die BV verplicht bent om een salaris op te nemen, zelfs als er geen geld voor is. Hij legde mij uit, dat het een ‘fictief’ salaris is en dat de hoogte van dit fictieve salaris enorm kon oplopen als ik dure mensen in dienst had. Mijn fictieve salaris zou minimaal gelijk moeten zijn aan dat van de duurste man of vrouw die voor mij werkte. Het grote probleem daarbij was, dat er over mijn fictieve salaris sociale premies en belastingen betaald zouden moeten worden. “Je wilt niet weten wat dat kost” hoorde ik mijn boekhouder nog zeggen.

BVBA kopen

Had ik maar niet naar mijn boekhouder geluisterd

Vandaag ben ik aan de beurt. Door alle Corona problemen is er bijna geen omzet in mijn eenmanszaak. De salarissen worden voor 90% betaald door de Nederlandse staat. Alle andere kosten, zoals de huur van ons kantoor en de lease van die auto’s, en een stapeltje binnengekomen facturen, kan ik niet meer betalen. Ook de hypotheek van ons nieuwe huis is een probleem. Gelukkig geeft de bank mij hiervoor voorlopig uitstel.

De bank wil mij zelfs een overlevingsfinanciering geven, tegen gunstige voorwaarden. De bank wil dit doen, omdat de overheid voor die lening garant staat. Betaal ik de bank niet terug, dan krijgen ze het geld van de overheid.

MAAR IK WIL HELEMAAL GEEN GELD LENEN!!! Dat maakt mijn problemen alleen maar erger. Waarom geld lenen om de huur van het kantoor en de leasemaatschappij te betalen? Er is een grote kans dat deze ellende nog maanden en maanden blijft aanslepen. Alleen maar kosten en nauwelijks of geen inkomsten. Wat dan over 3 maanden? Weer een aanvullende lening afsluiten? Hoe kan ik dat allemaal gaan terugbetalen in de toekomst. Jarenlang krom liggen om de bank terug te betalen om niet alles te verliezen?

Een BV oprichten. Hoe makkelijk is dat wel niet.

Was ik maar gewoon naar de notaris gegaan. Een BV oprichten is in no time gebeurd. De notaris kost een paar honderd euro. Hij maakt de oprichtingsakte en leest deze voor tijdens het koffiedrinken op zijn kantoor. Ik teken en de notaris zorgt dat de BV nog dezelfde dag staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Had ik dat vorig jaar maar gedaan, die BV opgericht. Ik was dan in privé niet aansprakelijk geweest voor al die zakelijke schulden en verplichtingen. Ik had mijn nek dan ook niet nog verder in de strop moeten steken door extra leningen af te sluiten om door deze onmogelijke periode te komen.

BV oprichten

Een BV oprichten voor de toekomst

In de toekomst wil ik al die vaste kosten niet meer. Ik weet waar ik goed in ben en om mijn producten en diensten te verkopen, heb ik eigenlijk alleen maar een computer nodig met een internetverbinding en iemand die mij helpt dat ik online goed gevonden kan worden. En natuurlijk een BV, je weet immers nooit wat er kan gebeuren?

Stichting Administratiekantoor (STAK)

Als ik toch naar de notaris ga om mijn BV op te richten, laat ik misschien ook direct een stichting oprichten die aandeelhouder wordt van mijn BV. Ik word dan zelf bestuurder (voorzitter) van die stichting. Die stichting geeft dan certificaten van die aandelen van mijn BV uit aan mij, mijn partner en ook aan mijn kinderen, zonder dat zij zeggenschap binnen het bedrijf krijgen. Klinkt interessant. Een beetje ingewikkeld wel – een vriend van mij heeft onlangs zo’n stichting voor zijn kinderen opgericht en is daar zeer gelukkig mee – maar de notaris moet dan nog maar een keer duidelijk uitleggen hoe dat precies zit met die stichting administratiekantoor, ook wel STAK genoemd.

In ieder geval wil ik dat wel. Ik heb het ook al met mijn boekhouder besproken en die zegt dat mijn erfgenamen dan geen enkel fiscaal of financieel probleem krijgen, mocht er wat met mij gebeuren. Voor je kinderen doe je het immers allemaal.

Bedrijven in Europa

INTERNATIONAAL GAAN

Als ik mijn ideeën kan realiseren en gewoon geld kan verdienen van achter mijn laptop, waarom zou ik dan in Nederland mijn BV oprichten? Dat van dat fictieve salaris zit mij niet lekker, of is dat probleem opgelost door die stichting? Of kan ik gewoon een Belgische BV oprichten en vanuit Antwerpen ondernemen? Altijd gezellig daar.

Als ik voor mijn werk helemaal niet meer ben gebonden aan een vaste locatie, kan ik dan niet beter werken met een BV in Estland? Daar betaal je geen vennootschapsbelasting. Of zal ik in Andorra – waar ligt dat ook alweer? – gaan wonen? Daar betaal je maar enkele procenten vennootschapsbelasting met jouw Andorraanse BV en dan privé helemaal geen inkomstenbelasting meer. Het lijkt me niet verkeerd om te wonen aan de skipiste.