Jouw huurcontract is geld waard

De koopoptie

Ga je binnenkort een huurovereenkomst tekenen voor een woning, winkel of kantoor?
Haal het maximale uit een door jou als huurder te tekenen huurcontract.

Uiteraard zijn de prijs en de huurtermijnen de belangrijkste onderwerpen van de huurovereenkomst.

Echter door een koopoptie in de huurovereenkomst te laten opnemen, kan je een hele interessante zaak doen. Je krijgt dan het recht om het gehuurde pand tijdens de looptijd van de huurovereenkomst of gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld twee jaar vanaf ingang van de overeenkomst) het pand te kopen voor een in de huurovereenkomst vastgelegd bedrag, bijvoorbeeld voor 250.000 euro.
Voor alle duidelijkheid, je hebt het recht om het gehuurde pand te kopen, maar je bent er niet toe verplicht om het pand te kopen. Het is echt een recht!

Het gehuurde pand kopen

Je bent al een jaar of langer huurder van het pand en de huur altijd correct betaald, dan is de bank zeker geïnteresseerd om jou een hypotheek te verstrekken om het pand te kunnen kopen. Zeker als de waarde van het pand ondertussen door gestegen is en jij het pand tegen het lagere bedrag van in dit voorbeeld 250.000 euro kan kopen (met de optie).

Iemand anders het pand laten kopen

Deze koopoptie is geld waard. Zeker als deze koopoptie overdraagbaar is aan een derde.

Wil je het pand niet zelf kopen, dan kan je jouw optie doorverkopen aan bijvoorbeeld een belegger / investeerder. Die kan het pand dan in jouw plaats kopen en aan jou blijven doorverhuren (als je dat wilt). Als je op dat moment zelf al bijvoorbeeld 2 jaar huurder bent en de huur altijd op tijd betaald hebt, dan is zo’n belegger of investeerder al snel geïnteresseerd in de aankoop van het door jou gehuurde pand.

Zeker als de feitelijke waarde van het pand ondertussen is gestegen. De eigenaar, jouw oorspronkelijke verhuurder, is dan verplicht het pand aan de door jou aangedragen belegger / investeerder te verkopen.

In de praktijk kan dit worden gedaan door geld te vragen voor de verkoop van jouw koopoptie aan die belegger of investeerder of door met een A-B-C constructie te werken. Jij koopt het pand dan voor jouw oorspronkelijke verhuurder en verkoop het pand direct voor een hogere prijs door aan de belegger / investeerder.

Contact / Informatie / Overleg

Uiteraard geldt het bovenstaande niet alleen als je een pand huurt in Nederland. Op dezelfde wijze kan je bijvoorbeeld in België een koopoptie verkrijgen.

Juridisch advies huurrecht en onroerend goed

Geef een reactie